πρώτες βοήθειες
 

η φιλοσοφία μας

δραστηριότητες
βιογραφικό
επικοινωνία
links
πρόληψη τροχαίου
ανάλυση τροχαίου
πρώτες βοήθειες
οδηγός κυκλοφοριακής αγωγής
συμβουλές
 
 
πεζός κατοικίδια λεξιλόγιο
ποδηλάτης οδικά σήματα  
επιβάτης φωτεινές σηματοδόσεις  
πεζός

Ο οδηγός απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 8-14 ετών.
Περιλαμβάνει σημαντικούς κανόνες για την οδική σας ασφάλεια
Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, έχει από τους μεγαλύτερους αριθμούς τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη. Γι΄αυτό πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί όταν περπατάτε, κάνετε βόλτα με το ποδήλατο σας, είστε συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο ή πάτε το κατοικίδιό σας βόλτα.
Οι κανόνες που ακολουθούν ισχύουν για όλες τις χώρες του κόσμου και πρέπει να τους σεβαστείτε σε όποιο μέρος και αν βρεθείτε.

Πεζός
 • Είναι σημαντικό να φοράς σε όλες τις περιπτώσεις (ημέρα ή νύχτα) ανοιχτόχρωμα ή αντανακλαστικά ρούχα για να είσαι ορατός εύκολα στους οδηγούς των οχημάτων.
 • Όταν υπάρχει πεζοδρόμιο, βάδισε σε αυτό. Προσπάθησε να μη βρίσκεσαι κοντά στην κίνηση.
 • Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, βάδισε αντίθετα από τη φορά των αυτοκινήτων ώστε να μπορείς να προφυλάγεσαι.
 • Όταν είσαι με κάποιον άλλο και δεν υπάρχει πεζοδρόμιο βαδίστε ο ένας πίσω από τον άλλο.
 • Επίσης, όταν βαδίζεις σε στενούς δρόμους χωρίς πεζοδρόμιο, να προσέχεις τις στροφές και ειδικά τις δεξιές, αφού το αυτοκίνητο ή η μοτοσικλετα που στρίβει, δε σε βλέπει.
 • Αν κυκλοφορείς στο δρόμο με ένα μικρότερό σου, να τον κρατάς πάντα από το χέρι, προσέχοντας να βαδίζει προς το μέρος του πεζοδρομίου.
 • Να προτιμάς ρούχα ή υποδήματα με αντανακλαστικό υλικό.
 • Να προσέχεις περισσότερο τη νύχτα που ο κίνδυνος έιναι μεγαλύτερος και ειδικά όταν δεν υπάρχει φωτισμός στους δρόμους να κρατάς φακό.


Διασχίζοντας το δρόμο:

 • Έχεις όλο το χρόνο δικό σου. Μη βιαστείς για κανένα λόγο. Σταμάτησε και έλεγξε με προσοχή αν έρχεται κάποιο όχημα. Πέρασε μόνο όταν βεβαιωθείς ότι είσαι ασφαλής.
  Ο ασφαλέστερος τρόπος για να διασχίσεις ένα δρόμο είναι από τις διαβάσεις πεζών, που βρίσκονται κοντά στους φωτεινούς σηματοδότες, ή από τις υπόγειες διαβάσεις.
 • Όταν δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών ή υπόγειες διαβάσεις, καλό είναι να βρεις ένα σημείο του δρόμου όπου θα έχεις καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις.
 • Μην προσπαθήσεις να διασχίσεις το δρόμο πέρνωντας ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί οι οδηγοί δεν μπορούν να σε δούν. Βρές έναν ανοικτό χώρο και διάσχισε το δρόμο με μεγάλη προσοχή.
 • Αν υπάρχει νησίδα, κάνε μια στάση. Έλεγξε το δρόμο και συνέχισε την πορεία σου.
 • Μη στέκεσαι στην άκρη του πεζοδρομίου. Στάσου λίγο πίσω, σε σημείο που να μπορείς να ελέγχεις την κίνηση των οχημάτων.
 • Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, στάσου πιο πίσω από την άκρη του δρόμου, σε σημείο από όπου θα έχεις καλή ορατότητα.
 • Όταν δεν είσαι σίγουρος αν προλαβαίνεις να περάσεις απέναντι, μην το κάνεις. Περίμενε και πέρασε όταν βεβαιωθείς ότι είσαι ασφαλής.
 • Μη διασχίζεις το δρόμο τρέχοντας αλλά περπατώντας.
 • Συνέχισε να ελέγχεις το δρόμο ενώ περνάς απέναντι.

Διασχίζοντας το δρόμο από τις διαβάσεις πεζών:
 • Να χρησιμοποιείς πάντα τις διαβάσεις που βρίσκονται σε φωτεινούς σηματοδότες.
 • Μην περνάς ποτέ αν δε βεβαιωθείς ότι το φανάρι είναι σαθερά πράσινο για τους πεζούς (ανθρωπάκι που βαδίζει).
 • Αν το πράσινο φανάρι για τους πεζούς (ανθρωπάκι που βαδίζει) αναβοσβήνει πέρασε το δρόμο με προσοχή.
 • Μη διασχίσεις το δρόμο αν δεν είσαι σίγουρος ότι τα οχήματα έχουν σταματήσει.
 • Αν υπάρχει νησίδα ασφαλείας στη μέση του δρόμου, κάνε μια ενδιάμεση στάση. Πέρασε μόνο όταν βεβαιωθείς ότι τα οχήματα έχουν σταματήσει.
 • Αν δεν υπάρχει νησίδα στη μέση του δρόμου, ακολούθησε τους προηγούμενους κανόνες.

Διασχίζοντας μια διασταύρωση:
Αν χρειαστεί να διασχίσεις μια διασταύρωση, έλεγξε προσεκτικά την κίνηση των οχημάτων από όλες τις κατευθύνσεις.

Διασχίζοντας ένα δρόμο που ελέγχεται από τροχονόμο:
Αν θέλεις να διασχίσεις ένα δρόμο που υπάρχει τροχονόμος, παρατήρησε πότε θα δώσει σήμα στα αυτοκίνητα για να σταματήσουν και τότε πέρασε με ασφάλεια.

Διασχίζοντας ένα μονόδρομο:
Αν υπάρχει διάβαση πεζών σε φωτεινό σηματοδότη, ακολούθησε τους προηγού-μενους κανόνες.

Αν δεν υπάρχει διάβαση πεζών, έλεγξε την κατεύθυνση από όπου έρχονται τα οχήματα και πέρασε το δρόμο προσέ-χοντας τα οχήματα από τη αντίθετη κατεύθυνση.

Διασχίζοντας ένα δρόμο με παρκαρισμένα αυτοκίνητα:
Καλό είναι να αποφεύγεις να διασχίζεις δρόμους με παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Αν όμως δεν υπάρχει άλλο μέρος για να περάσεις απέναντι, έλεγξε μήπως κινείται κάποιο από τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα κοντά σου και προχώρησε μπροστά σου από το παρκαρισμένο όχημα. Σε αυτό το σημείο μπορείς να ελέγξεις την κίνηση και να είσαι ορατός από τα οχήματα που κινούνται. Ακολούθησε τους προηγούμενους κανό-νες για να διασχίσεις το δρόμο.

Διασχίζοντας λεωφορειόδρομους:
Σε αυτές τις λωρίδες κυκλοφορίας επιτρέπονται αποκλειστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και άλλα μέσα μαζικής μετακί-νησης. Πολλές φορές κινούνται αντίθετα από τα άλλα οχήματα, γι΄αυτό απόφυγε να διασχίσεις έναν δρόμο παρά μόνο όταν υπάρχει διάβαση πεζών.
Διασχίζοντας γραμμές τρένων:
Ο κανόνας είναι να μην περνάς ποτέ γραμμές τρένων χωρίς διάβαση. Προχώρησε μέχρι τη διάβαση και πέρασε απέναντι με ασφάλεια.

Διασχίζοντας διαβάσεις τρένων:
Υπάρχουν πολλών ειδών διαβάσεις τρένων. Όλες είναι επικίνδυνες ιδιαίτερα για τους πεζούς.

Υπάρχουν διαβάσεις με μπάρες, που προειδοποιούν με ηχητικό σήμα ή με σηματοδότη ότι περνάει τρένο και υπάρχουν και διαβάσεις αφύλακτες.

Στις φυλασσόμενες διαβάσεις από όπου περνάνε και οχήματα, στάσου στην άκρη του δρόμου μπροστά από τις μπάρες στο σημείο που σταματάνε και τα αυτοκίνητα, όταν υπάρξει ειδοποίηση ότι περνάει τρένο. Όταν περάσει το τρένο, περίμενε να σηκωθούν οι μπάρες και διάσχισε τις γραμμές περπατώντας και όχι τρέχοντας.

Στην περίπτωση που η διάβαση είναι αφύλακτη και δεν υπάρχει προειδοποίηση ότι περνάει τρένο, τότε καλό θα ήταν να συνοδεύεσαι από κάποιον μεγαλύτερο. Ακολούθησε τις οδηγίες του.

Στην περίπτωση που δεν συνοδεύεσαι από έναν ενήλικα, προχώρησε λίγο πιο πίσω από τη γραμμή του τρένου. Έλεγξε με προσοχή δεξιά και αριστερά αν φαίνεται το τρένο από μακριά. Επίσης, προσπάθησε να το ακούσεις. Συνήθως στις κατοικημένες περιοχές σφυρίζει για να προειδοποιήσει. Μην δοκιμάσεις να περάσεις απέναντι αν δεν είσαι τελείως σίγουρος ότι δεν έρχεται τρένο.

 
Παξών 30, Αθήνα 6ος όροφος, Τηλ: 210 8826155, 210 8230202, Fax: 210 8237577, e-mail: info@nikospapadatos.gr   www.nikospapadatos.gr